פירוט הסבר מהי חרדה

חרדה היא תחושה של סכנה ממשמשת ובאה. בכדי להמחיש טוב יותר מה היא חרדה אפשר להשתמש במילים נרדפות שהן בשימוש יומיומי ואין להן צביון של מילה המסמנת אבחון פסיכולוגי או אבחון פסיכיאטרי. המילים הנרדפות לחרדה הן – מתח, לחץ, מועקה, תחושת אי שקט, דאגנות וכו".
בחרדה אדם חי בהישרדות, הוא כל הזמן שורד ושורד, עד כמה אנו יכולים לחיות בהישרדות?
חרדה שונה מהפחד , פחד היא תגובה של המוח והגוף לסכנה נראית ומוחשית , למשל : בזמן אזעקת טילים, מול שודד, מול תוקף, בזמן רעידת אדמה, כשהסירה שאנו שטים בה עומדת לטבוע עקב סערה וכן הלאה.
בחרדה קיימת תחושה בלבד אך אין אנו רואים את הסכנה באופן מוחשי לנגד עינינו, התחושה היא של סכנה שעדיין לא הגיעה וביתר דיוק כפי שכתבתי בתחילת המאמר, בתחושת סכנה ממשמשת ובאה.
הפחד נעלם כשהסכנה חולפת אך החרדה יכולה להמשך שנים מפני שהסכנה "עדיין לא הגיעה אבל היא תגיעה" ואנו פשוט חיים בתחושת סכנה ממשהו ממשמש ובא שעדיין לא הגיע ואולי לעולם לא יגיע, לכן מצב של ציפייה כואבת ומלאת ייסורים מאפיינת את החרדה ובגלל זה היא יכולה להיות כל כך קשה , מטלטלת ופוגעת בכל תחומי החיים.
בכדי שחרדה תהפוך להפרעה נפשית היא צריכה להיות מספיק חזקה בכדי לגרום לסבל ופגיעה באיכות החיים וכמו כן בירידה בתפקוד, למשל ירידה בתפקוד התעסוקתי, ירידה בתפקוד החברתי או ירידה ביחסים הבינאישיים וירידה בתפקוד בתוך המשפחה, למשל בתפקודינו כהורים.
חרדה היא לא מחלה וברוב המקרים היא תגובה נורמלית למצבים שונים, למשל חרדה כתחושה נורמלית יכולה להופיע לעיתים ואף לדרבן את האדם לתפקוד גבוה יותר.
למשל לפני מבחן : החרדה תדרבן אותנו ללמוד לקראת המבחן בכדי להגיע מוכנים, לולא החרדה לא היינו מתכוננים למבחן. החרדה במינון הנורמלי תהיה קצרה, לא גורמת לסבל, לא תפגע בתפקוד שלנו אך כן תעודד לעשיה. לכן החרדה היא תחושה המעודד פעולה ועשיה העוזרת להישרדות שלנו ושל הקרובים לנו כגון שמירה על ביטחונם של ילדינו, לעשות קניות בזמן, לקום לעבודה, להספיק לעשות בכדי להמשיך להתקיים.
כשהחרדה הופכת לנטל מייסר וכאב היא הופכת להפרעה נפשית וככל שהטיפול מוקדם יותר הנזקים יהיו פחותים. כשהחרדה הופכת להפרעה נפשית היא באה לידי ביטוי בתחושה גופנית לא נעימה ובמקרים קשים יותר למייסרת, מבעיתה ומפחידה מאוד. למשל אדם בחרדה עלול לחוש אי שקט קיצוני, דפיקות לב, קושי בנשימה, כאבים בחזה, תחושת סחרחורת, תחושת עילפון, כאבי בטן ושלשולים, חולשה גופנית, כאבי שרירים, כאבי ראש, כפל ראיה, תחושת נימול בגוף ועוד ועוד.
מלבד הביטויים הגופניים של החרדה ישנם ביטויים נפשיים כגון דאגנות, מחשבות טורדניות, תחושת פניקה, תחושת חוסר אונים, ירידה בריכוז, בלבול, בכי בלתי נשלט, עצבנות, חוסר סבלנות, התקפי כעס ורגזנות.
הסיבה לחרדה אינה ידועה בוודאות במרבית המקרים. לעומת זאת לחרדה ישנם גורמים שניתן לזהות ולטפל כמו דלקת חריפה, שימוש בסמים, תגובה לתרופה, תגובה לכאב, חוסר איזון מטבולי בגוף וכו' אך כשאין סיבה שניתן לזהות החרדה נותרת יתומה ואנו נאלצים להתמודד עם תחושת חרדה בלתי נסבלת, עד כדי כך בלתי נסבלת שגם שעה של התקף חרדה לא ישכח לעולם. אני לא צריך לפרט מה קורה אם מישהו סובל מהפרעת חרדה במשך שנים.
הפרעת חרדה מחייבת טיפול מכיוון שהיא יכולה להסתבך עם דיכאון בחלק גדול מהמקרים, בנוסף החרדה מגבירה את הסיכון להתקף לב, לאירוע מוחי ולסוכרת. חשוב לסכם שאבחון מוקדם וטיפול בהפרעת חרדה עשויה להציל נפשות.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support